



# Vaccine Procurement Practitioners Exchange Forum (VPPEF) East and Southern Africa Regional Clinic

23<sup>rd</sup> - 24<sup>th</sup> June 2021. 9:00 - 12:00 CET

### Day 1 – Wednesday 23<sup>rd</sup> June 2021

#### **Objectives:**

- To provide a regional update on the COVID-19 vaccine rollout and discuss key challenges & successes
- To allow for knowledge sharing of experiences in the region
- To provide participants with additional information on the procurement of COVID-19 vaccines
- To foster opportunities to engage with the Vaccine Procurement Practitioners Network (VPPN) regionally

TIME	SESSION	OBJECTIVE	METHODOLOGY	PRESENTER(S)
9.00 – 9.20 (20 mins)	Welcome, Introduction and Objectives	Provide participants with a clear understanding of the objectives, format & expectations of the session	Opening remarks by ESA Deputy Regional Director	Leike van de Wiel, DRD, UNICEF ESARO  Jacqueline Enstone, Learning and Development Manager, UNICEF Supply Division
9.20 – 9.30 (10 mins)	COVID-19 vaccine rollout	Provide an update on the COVID-19 vaccine rollout in the region	Presentation	Mekonnen Tadesse Hagos, COVID-19 Regional Coordination Consultant UNICEF ESARO
9:30 – 9:40 (10 mins)		Country Experience: Best practices and challenges	Presentation	Yohannes Lakew, EPI Manager, Government of Ethiopia
9:40 – 9:50 (10 mins)		Country Experience: Best practices and challenges	Presentation	Denise Ilibagiza, Health Officer UNICEF Rwanda
9.50 – 10.30 (40 mins)	Q & A and Discussion	Allow participants to share experiences on the COVID-19 vaccine roll out in their countries and pose questions	Q&A and discussion	All
10.30 – 10.40 (10 mins)	Break			





10.40 – 11.40 (1 hour)	COVAX Next Steps	Discuss learnings, risk mitigation strategies, opportunities, and recent developments on COVID-19 vaccine procurement & supply	Panel discussion and Q &A	Dorcas Noertoft, Senior Contracts Manager, UNICEF Supply Division  Santiago Cornejo, Director, Immunization Financing and Sustainability, Gavi  Messeret Eshetu Shibeshi, Immunization Officer, IST, WHO ESARO  Mekonnen Tadesse Hagos, Covid-19 Regional Coordination Consultant, ESARO, UNICEF  Dereje Haile, Cold Chain Specialist, ESARO, UNICEF  Flint Zulu, Health Specialist, ESARO, UNICEF
11.40 – 11.55 (15 mins)	VPPN Community of Practice	Discuss role of VPPN in strengthening community of practice in the region.	Presentation	Buya Jallow Supply Officer UNICEF Supply Division
11.55 – 12.00 (5 mins)	Next Steps and Closing			Jacqueline Enstone, Learning and Development Manager, UNICEF Supply Division





## Day 2 - Thursday 24th June 2021

#### **Objectives:**

- To provide guidance on strengthening procurement planning processes and immunization financing
- To share relevant resources and tools available to support countries
- To discuss best practices and common challenges in countries
- To identify additional support needs from countries

TIME	SESSION	OBJECTIVE	METHODOLOGY	PRESENTER(S)
9.00 – 9.15 (15 mins)	Welcome and Objectives	Provide a brief recap of discussions from Day 1 and introduce objectives for Day 2 session		Jacqueline Enstone, Learning and Development Manager, UNICEF Supply Division  Samuel Kweku Ocran, Regional Chief of Supply & Procurement, UNICEF ESARO
9.15 – 9.30 (15 mins)	Strengthening Procurement Planning processes and Immunization Financing	Provide participants with an overview on procurement planning processes and immunization financing	Presentation	Anthony Bellon, Partnerships Manager Rie Hoffmann, Planning Manager  Marcia Attaran, Procurement Services Manager  Manuel E. Lavayen, Supply Chain Manager  Krista Hund, Planning Specialist  UNICEF Supply Division
9:30 -9:40 (10 mins)		Country Experience – Vaccine Forecasting		Mphatso Mtenje, National Cold Chain Manager & National MVIP Focal Person. Ministry of Health Malawi
9:40 - 9:50 (10 mins)		Country Experience – Vaccine Financing		Jimmy Ameny, Procurement and SCM Specialist Ministry of Health Uganda





9.50 – 9.55 (5 mins)	Introduction to group session	Introduce the breakout group sessions and ensure all participants are assigned to a group		
9.55 – 10.05 (10 mins)	Break			
10.05 – 11.00 (55 mins)	Strategic Procurement Planning. Next steps?	Grouped by topic (Forecasting, Immunization Financing, Procurement planning, Supply chain) participants discuss any challenges, best practices and key steps that need to be taken to improve procurement planning processes	Breakout groups	All
11.00 – 11.50 (50 mins)	Group Feedback and Plenary discussion	Groups to share feedback of their discussions to the plenary	Plenary	All
11.50 – 12.00 (10 mins)	Next Steps & Closing	Next steps for knowledge sharing. Key takeaways and wrap up	Closing remarks by VC Principal Advisor	Andrew O. Jones, Principal Adviser. Vaccine Centre, Supply Division